Fotografies: Jordi S. Carrera

L'ARTISTA

Jordi Amagat va nèixer a Les Planes el 1956 i des dels catorze anys està arrelat a la ciutat de Girona, on té l'estudi. Va ser deixeble del taller d'Art d'Isidre Vicens, i des de 1992 imparteix classes de dibuix i pintura al seu propi estudi.

Segueix el camí inaugurat per la nova figuració dels anys seixanta, a la qual incorpora bones dosis d'abstracció geomètrica propera al cubisme i a la pintura metafísica. Tanmateix, ja sigui en les dues o tres dimensions, ell mateix no s'identifica amb cap escola concreta.

Amb una trajectòria artística notable, destaquen les exposicions a la Sala Dalmau de Barcelona, de la qual n'és artista, i que li ha permès mantenir el contacte expositiu amb la ciutat de Porto Alegre, al Museu d'Història de la ciutat de Girona del qual va ésser artista del mes l'any 1997, o més recentment a la Galeria Cyprus Art de Sant Feliu de Boada al Baix Empordà. També és col·laborador habitual de la Galeria NO + Art de Girona.

La seva obra es pot veure a diversos Museus: Museu Olímpic a Lausanne, Suïssa, Fundació Vila Casas, Barcelona, Museu d'Història de la Ciutat, a Girona, així com a col·leccions privades d'Israel, Colòmbia, Anglaterra, Nova York, San Francisco, Tokyo, Hong Kong, Madrid, Suïssa, etc.

Entre altres activitats destaquen les seves aportacions en el camp de la il·lustració i el cartellisme: col·laboració amb la , llibres de Bibliòfil Miquel Plana d'Olot, obra gràfica per a diferents galeries de Barcelona i Girona. Quant als cartells, cal destacar la seva presència en l'elaboració d'imatge gràfica com ara el Festival Internacional de Música de Girona, Escola de Teatre El Galliner, La Genial Teatre, Manaies de Girona, etc.

L'OBRA

Les seves obres dediquen una especial atenció a la representació plàstica figurativa i d'objectes quotidians, que tracta gairebé sempre com si fossin natures mortes, en composicions contraposades i falses perspectives. Cal remarcar el caràcter matèric de la seva obra, la riquesa de les textures i la predilecció pels colors terres, ocres i grisos.

D'ELL HAN DIT...

En Jordi Amagat és un home que pensa que, per pintar, s'ha de tenir, en primer lloc, alguna cosa per explicar, després l'ofici i finalment el temps que calgui per dur l'empresa a terme. I actuar en conseqüència.

Aixó sembla la cosa més normal del món, però resulta que aquesta actitud, en l'època que ens ha tocat viure, esdevé subversiva -malgrat ell- precisament perquè va contra corrent de l'art oficial, que moltes vegades es limita a presentar el buit més absolut disfressat d'art d'avançada.

Santiago Roca D. Costa, pintor.

En Jordi, home conseqüent amb sí mateix, vesteix la seva vida d'optimisme, de somnis pintats amb pinzells que burxen la trama complexa sense cites pedants. No li calen reflexions llegides i viscudes. Els seus viatges són mentals, senzills, i, per tant, complexos, mai simplistes. La seva autonomia envers les modes li dóna un caràcter personal, intransferible i alhora autocrític. És home informat, conscient de l'obra, i que lluita constantment i amb perseverança per excel·lir-ne la qualitat.

Pep Admetlla, escultor.


Back-Index