La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

La pujada de Sant Feliu, que comunica el carrer de les Ballesteries i el carrer Calderers amb l'església de Sant Feliu, és l'entrada al Barri Vell per a molts visitants, que procedeixen de la Devesa. Després de la remodelació que s'hi va fer a la segona dècada del segle XX, presenta un traçat ben curiós: per una banda, salva el desnivell mitjançant una rampa, i, al seu costat, el mateix, i de forma paral·lela, és recorregut per uns trams d'escales.

Imatge de la pujada de Sant Feliu en una postal antiga, que representa la via abans de la urbanització de 1925-1928. Col·lecció particular, Girona. Fotografia de Valentí Fargnoli.

Al llarg del seu recorregut s'hi troben diversos elements interessants. Adossat al mur que separa les dues vies, la rampa i les escales, una font amb tres caps contempla l'anar i venir ciutadà. A la mateixa alçada, a la banda contrària, l'enderroc d'un edifici va deixar al descobert una part de la muralla de la ciutat que correspon al traçat romà, damunt el qual es va bastir la muralla medieval.

Imatge de la pujada de Sant Feliu en una postal antiga. La data del text del dors, amb segell de la República, és del 1934. Col·lecció particular, Girona.

Via de comunicació entre la part alta de la ciutat, la que havia estat dins la muralla antiga, i la part baixa, és escenari de múltiples esdeveniments ciutadans, com la processó del Sant Enterrament, el divendres sant. La part alta del carrer, a tocar les parets de l'església de Sant Feliu, és el punt de reunió dels Manaies a cavall, els equites, i punt de partida del Maniple amb ocasió del lliurament del penó.

Aquest carrer constitueix un dels darrers exemples del sòl empedrat amb còdols, elements que actualment es troben, de forma gairebé exlusiva a les escales del carrer de Sant Llorenç , del carrer de Cúndaro, i a les escales de condueixen des de la font de la Pera fins la plaça dels Apòstols al peu de la Catedral, tots llevat de la pujada de Sant Feliu, vedats al trànsit motoritzat.

Indret molt pintoresc en qualsevol dels dos sentits, de pujada o de baixada, sol ser lloc d'aturada dels visitants per a obtenir fotografies amb el fons de la torre de l'església de Sant Feliu, o de la muralla antiga de la ciutat, posada al descobert. A l'inici d'aquest carrer i final del de Ballesteries s'hi troba La Carbonera, actualment espai del Museu d'Història de la Ciutat que acull exposicions temporals. Deu el seu nom al fet que havia estat el lloc on es guardava el carbó de l’antic convent de sant Antoni, de frares caputxins, posteriorment Institut de Segon Ensenyament, i actualment seu del Museu d'Història de la Ciutat.




  • El carrer de les Ballesteries. Reportatge fotogràfic del carrer de Ballesteries.

  • El carrer Calderers. Reportatge fotogràfic del carrer Calderers.

  • L'església de Sant Feliu. Reportatge fotogràfic de l'església de Sant Feliu, i textos sobre la mateixa.

  • Back - Index

    Vista actual de la pujada de Sant Feliu

    Imatge de la pujada de Sant Feliu en una postal antiga, Edicions Franquet, Girona. Col·lecció particular. Girona.

    Imatge de la pujada de Sant Feliu en una postal antiga. Col·lecció particular. Girona.

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés