La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El pont va ser construït l'any 1357 i unia Girona amb la vila de Santa Eugènia. El 1968, les obres de desviació i canalització del riu Güell van causar que el pont es desmuntés, amb la intenció de reconstruir-lo en un altre lloc.
A finals de la dàcada dels setanta, els veïns del barri de Santa Eugènia, municipi ja annexat al de Girona, en van demanar la recuperació. L'any 1981 l'Ajuntament de Girona assumia per primer cop el compromís de recuperar el pont, i es va aprovar per unanimitat dels grups municipals al ple de la corporació gironina del 14 de setembre de 2010. El 28 de març de 2018 es va iniciar la reconstrucció dels dos arcs laterals, fets amb estreps de formigó, així com la utilització del centenar de dovelles del segle XIV conservades, i la paret de rierencs amb maçoneria tradicional. Es va fer visita final d’obres el mateix dia del 2019, i es va obrir al públic el dia següent.

El Pont del Dimoni. 1889

(Ampliar) - El Pont del Dimoni. 1889. Gravat atribuït a Jorizti i Mariezcurrena basat en una fotografia d'Amís Unal Alá. CRDI- Ajuntament de Girona.

El Pont del Dimoni. 1889

(Ampliar) - El Pont del Dimoni. 1889. Amís Unal Alá. CRDI- Ajuntament de Girona.

El pont del Dimoni original, que es va desmuntar el 1968, estava ubicat en un lloc diferent del que ara s’ha reconstruït, concretament en l’extrem oest de l’actual plataforma que serveix de cruïlla entre el passeig d’Olot, el carrer del riu Güell i el carrer de la Mare de Déu de la Salut. El pont original es va utilitzar des de l’època medieval fins el segle XIX com el pas més segur que travessava el riu Güell.

El Pont del Dimoni. 1900-1910

(Ampliar) - El Pont del Dimoni. 1900-1910. Autor desconegut. CRDI- Ajuntament de Girona.

El Pont del Dimoni. 1900

(Ampliar) - El Pont del Dimoni. 1900. Josep Martí Burch. CRDI- Ajuntament de Girona.

Obres de desmuntatge del Pont del Dimoni. 2 de gener 1969

(Ampliar) - Obres de desmuntatge del Pont del Dimoni. 2 de gener 1969. Salvador Crescenti. CRDI - Ajuntament de Girona.

Visita a Mas Xirgu amb l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont; la regidora del barri de Santa Eugènia, Marta Madrenas; el president de l'Associació de Veïns de Santa Eugènia, Ramon Macaya; els membres de la junta de l'Associació d'Amics de la UNESCO de Girona, Jordi Dalmau i Roser Balló; el col·laborador del butlletí informatiu eldimoni.com, Manel Mesquita; el professor de l'IES Santa Eugènia, Jordi Vilamitjana. 18 d'octubre 2011

(Ampliar) - Visita a Mas Xirgu amb l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont; la regidora del barri de Santa Eugènia, Marta Madrenas; el president de l'Associació de Veïns de Santa Eugènia, Ramon Macaya; els membres de la junta de l'Associació d'Amics de la UNESCO de Girona, Jordi Dalmau i Roser Balló; el col·laborador del butlletí informatiu eldimoni.com, Manel Mesquita; el professor de l'IES Santa Eugènia, Jordi Vilamitjana. 18 d'octubre 2011. Imatge: Ajuntament de Girona.

Presentació del projecte de reconstrucció del Pont del Dimoni durant un acte celebrat al Centre Cívic Santa Eugènia amb la presència de la tinent alcalde i regidora d'Ocupació i Empresa, Marta Madrenas. 14 d'octubre 2014

(Ampliar) - Presentació del projecte de reconstrucció del Pont del Dimoni durant un acte celebrat al Centre Cívic Santa Eugènia amb la presència de la tinent alcalde i regidora d'Ocupació i Empresa, Marta Madrenas. 14 d'octubre 2014. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Presentació del projecte de reconstrucció del Pont del Dimoni. D'esquerra a dreta. Ramon Ripoll, Manel Mesquita, Marta Madrenas, Ramon Macaya i Albert Quintana. 14 d'octubre 2014

(Ampliar) - Presentació del projecte de reconstrucció del Pont del Dimoni. D'esquerra a dreta. Ramon Ripoll, Manel Mesquita, Marta Madrenas, Ramon Macaya i Albert Quintana. 14 d'octubre 2014. Joan Trillas Torrents. CRDI - Ajuntament de Girona.

Presentació dels arcs amb les dovelles originals. 23 d'octubre 2018

(Ampliar) - Presentació dels arcs amb les dovelles originals. 23 d'octubre 2018. Fotografia: El Dimoni de Santa Eugènia.

Comparació dels perfils del pont original i la reconstrucció

(Ampliar) - Comparació dels perfils del pont original i la reconstrucció. Infografia: Abraham Simon, gentilesa de l'autor.


Peces del Pont del Dimoni. Abril 1992

(Ampliar) - Peces del Pont del Dimoni. Abril 1992. Núria Santiago Egea. CRDI - Ajuntament de Girona.

Les dovelles originals, presentades

(Ampliar) - Les dovelles originals, presentades.
(12/10/2018).

Treballant en l'estructura del pont

(Ampliar) - Treballant en l'estructura del pont.
(23/02/2019).

Obres de desmuntatge del pont del Dimoni, sobre el riu Güell. 13 de juliol 1968

(Ampliar) - Obres de desmuntatge del pont del Dimoni, sobre el riu Güell. 13 de juliol 1968. Narcís Sans Prats. CRDI - Ajuntament de Girona.

Reconstrucció del pont del Dimoni. (24/10/2018)

(Ampliar) - Reconstrucció del pont del Dimoni.
(24/10/2018).

Reconstrucció del pont del Dimoni. (12/10/2018)

(Ampliar) - Reconstrucció del pont del Dimoni.
(12/10/2018).

Obres de desmuntatge del pont del Dimoni sobre el riu Güell. En primer terme, el pont del carrilet d'Olot. Juliol 1968

(Ampliar) - Obres de desmuntatge del pont del Dimoni sobre el riu Güell. En primer terme, el pont del carrilet d'Olot. Juliol 1968. Salvador Crescenti Miró. CRDI - Ajuntament de Girona. • L'origen del nom: la llegenda
  Article sobre la llegenda de la construcció del pont.

 • Pintura de Jaume Pons Martí
  Reportatge fotogràfic d'una pintura que representa el pont, obra de Jaume Pons Martí (1855-1931), d'una col·lecció particular de Girona.

 • Desmuntatge del pont
  Recull de fotografies de diversos autors de les obres de desmuntatge el juliol de 1968.

 • Retallable
  Retallable per construir el pont del Dimoni. Publicat per gentilesa de l'autor, Jordi Pericot.

 • Visita final d'obra
  Reportatge fotogràfic de la visita de final d'obra, feta el 28 de març del 2019. El dia següent va quedar obert al públic.


 • [Més imatges]------ Back-Index-Next

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés