La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

L'actual capella de Sant Nicolau, resultat de la reconstrucció de 1943, és un edifici del segle XII, d'estil romànic, que consta de nau, creuer i tres absidioles, disposades de forma trebolada; en el centre s'eleva un cimbori octogonal. Està decorat amb elements llombards -bandes i arcuacions- i múltiples teulats, el que li dóna un aspecte insòlit.

Jaume Marquès esmenta que en aquest mateix indret, vers l'any 900, s'hi aixecava una construcció edificada amb opus spicatum. Carles Rahola -La ciutat de Girona, 1929- indica que prop del temple de Sant Pere de Galligants hi ha la capella de Sant Nicolau, que depenia del monestir i estava situada dins del seu cementiri, essent regida per un vicari, en nom de l'abat. Amb la construcció de l'Hospital Vell o dels Capellans va desaparèixer la seva façana del costat de ponent. Ara hom hi entra per una porta oberta a la banda de migdia. Nosaltres sempre hem vist la capella, convertida en fàbrica de serrar fustes.

Josep Pla, a Girona, un llibre de records, rememorava de la seva época d'estudiant que Trobàvem la capella de Sant Nicolau. Era irrecogniscible. Hi havia instal·lada en la capella una fàbrica de serrar fusta. Sovint, considerables embalums de socs eren estintolats sobre les parets, sobre les meravelloses pedres mil·lenàries. Se sentia el soroll insidiós de les màquines de serrar. Hi passàrem una infinitat de vegades i no poguérem mai veure les proporcions delicioses de la menuda capella ni la seva gràcia.

Aquesta situació que esmenten Rahola i Pla, esdevinguda serreria, provenia de la desamortització de Mendizábal; l'església va ser desafactada i va passar a propietat particular. L'Ajuntament la va adquirir i inicià els treballs de reconstrucció que finalitzaren l'any 1949 i actualment té utilitat com a instal·lació per a exposicions artístiques.




Bibliografia
  • "Girona encisa". Textos de Quim Torra i fotografies de Ramon Creus. Abadia Editors, 2005. ISBN 84-96292-43-6.



  • Back - Index

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés