La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El diumenge 22 d'abril 2018, dins les activitats programades amb motiu de la Festa de Primavera 2018, va tenir lloc una trobada de mulasses a la Rambla de la Llibertat, amb la participació de la Mula Baba i la Mula petita de Girona, i la Mulassa i la Somera de Falset, amb acompanyament del Grup de Joves de la Mulassa de Falset, la Baba Babarota i la Girona Marxing Band.
Com a inici de la passejada que finalitzaria a la plaça dels Jurats, es va fer, a la Rambla de la Llibertat, una sessió de titelles amb els personatges de les llegendes gironines que "actuen" als teatrets de la panx de la Mula Baba.

La Mulassa i la Somera de Falset a la Rambla de la Llibertat

(Ampliar) - La Mulassa i la Somera de Falset a la Rambla de la Llibertat.

La Mulassa de Falset. La Mulassa de Falset és una figura moderna. La seva aparició va ser una iniciativa d'un grup de joves del poble, conegut com els Joves de la Parròquia, que durant vint anys van ser els encarregats de representar els Pastorets. Quan van passar el relleu a un altre grup, van decidir reinvertir els pocs diners que havien guanyat per fer una cosa nova. El projecte escollit fou la construcció d'una mulassa. El poble ja comptava amb tres parelles de gegants, i la mula estava vinculada tant amb els Pastorets com amb les feines de les vinyes, i a més, era un element representatiu de la festa local de l'Encamisada, considerada Festa Tradicional d'Interès Nacional.
Per poder fer front al cost de la seva construcció va ser necessari organitzar diferents activitats, i finalment, la Mulassa de Falset va veure la llum el 2011. Va ser modelada per l'escultor reusenc Manuel Llauradó. Pesa 32 quilos i és feta de fibra de vidre, pintura acrílica i pèl de raspall. El seu modista va ser Josep Ahumada i les guarnicions són obra d'Emili Arbonès. La música que balla és una composició de Joan Lluís Barceló.
L'any 2017 es va celebrar el cinquè aniversari del Corremulassa, una festa nocturna dins de la programació de la Festa Major de Falset, en què es barregen música, gresca i cultura popular, tot degudament regat amb una beguda creada per a l'ocasió: lo mulasset.

La Mula Baba i la Mula Petita a la Rambla de la Llibertat

(Ampliar) - La Mula Baba i la Mula Petita a la Rambla de la Llibertat.

La Somera de Falset - Quatre anys més tard, l'entitat va veure la necessitat de crear una figura infantil per introduir els més menuts en el món del bestiari festiu.
Altra vegada van recórrer a l'artesà Manuel Llauradó perquè construís la Somera de Falset. Una figura diferent, més petita i més lleugera, que des del 2015 acompanya la Mulassa de Falset en totes les seves actuacions.
Les seves sortides habituals són per la Festa Major, a l'agost, i per Santa Càndia, al setembre.

La Mulassa i la Somera de Falset a la Rambla de la Llibertat

(Ampliar) - La Mulassa i la Somera de Falset a la Rambla de la Llibertat.

La Mulassa i la Somera de Falset a la Rambla de la Llibertat

(Ampliar) - La Mulassa i la Somera de Falset a la Rambla de la Llibertat.[Més imatges] -----------Back-Index-Next

La Mulassa de Falset

(Ampliar) - La Mulassa de Falset.

La Somera de Falset

(Ampliar) - La Somera de Falset.

La Mula Baba de Girona

(Ampliar) - La Mula Baba de Girona.

La Mula Petita de Girona

(Ampliar) - La Mula Petita de Girona.

Cartell de la passejada

(Ampliar) - Cartell de la passejada.


  • La Mula Baba i la Girona Marxing Band - Primera sortida de la Mula Baba el 28 d'octubre 2014, dins la Grand Parade de Girona - Fusió de bandes.

  • III Aplec de Mulasses - Tercera trobada de Mulasses durant les Festes de Primavera 2017.

  • II Aplec de Mulasses - Segona trobada de Mulasses durant les Festes de Primavera 2016.

  • I Aplec de Mulasses - Primera trobada de Mulasses durant les Festes de Primavera 2015.

  • CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés