La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Síntesi. La font del Ferro és un paratge natural de Sant Daniel al que s'accedeix mitjançant un pont que travessa el torrent Estela i d'una portalada de pedra i obra vista, amb arc rebaixat. La font és inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. La situació de la font va obligar a desviar el torrent i ara passa per sota del pont d'accés al recinte. En la restauració de l'indret duta a terme per l'Ajuntament de Girona el 1980, es va utillar l'espai amb diverses barbacoes fixes, on els excursionistes podien preparar-s'hi els àpats utilitzant aquestes instal·lacions i les taules i bancs que hi va disposar. L'any 2021, en trobar-se dins l’espai natural de les Gavarres, es varen retirar les barbacoes per motius de seguretat, convertint l'espai en zona de pícnic amb només taules, bancs i papereres.

Mainada a la font del Ferro. 1983

(Ampliar) - Mainada a la font del Ferro. 1983. Joan Comalat Vila. CRDI - Ajuntament de Girona.

Història de la font. La font del Ferro era tradicionalment lloc de trobada i de festa pels veïns de la Vall de Sant Daniel des de que es va eradicar la Pesta Negra de les comarques gironines. L'epidèmia va arribar el segle XIV. Com a prevenció i remei de la malaltia, els veïns de Sant Daniel varen col·locar feixos de boix a les portes de la seva llar, i totes les finestres i balcons també s'emplenaven de branques de boix, per a purificar l'aire, i quan va desaparèixer el mal, varen fer una processó fins a la font, on varen cremar el boix. En la seva commemoració, a les festes majors de Sant Daniel es celebrava una feixina (1).
La primitiva font es troba en la propietat de l'antic Mas Pi. Aquesta família està documentada a la Vall de Sant Daniel des de l'any 1409, quan Joan Pi va fer capbrevació d'una casa amb el monestir de Sant Daniel. El 1621 es consolidà la casa tot donant-li l'estructura actual. En alguns llocs de la casa s'hi pot observar una pinya esculpida, element emprat com a escut de la família. En el segle XIX, les propietat dels Pi passaren a mans de la família Garcia i ells construïren la font del ferro tal com avui podem contemplar-la. A la llinda de la porta del pou es llegeix: "Manso Pi, Agua Ferruginosa, 1862", on també s'hi esculpí una pinya, tot recordant el símbol dels antics propietaris.

Llinda de la font de la Pinya on es llegeix 'Manso Pi. Agua ferruginosa. 1862'

(Ampliar) - Llinda de la font de la Pinya on es llegeix 'Manso Pi. Agua ferruginosa. 1862'.

La font es forma recollint la deu que brollava pels marges arran del torrent Estela, i es troba dos-cents metres abans que aquest aboqui les aigües a la riera de Sant Miquel. Segons una anàlisi del Dr. V. Munner, de l'any 1864, l'aigua tenia principalment òxid de ferro, calç, magnèsi, àcid carbònic i àcid sulfúric.
A finals del segle XIX i amb l'acceptació general del consum d'aquestes aigües, s'amplià l'àmbit de la font amb la construcció de bancs i es va desviar el torrent per evitar l'enterrament de la font produït per les avingudes dels torrents. Això comportà que s'obrís un fossat i s'hi construís un pont i un portal que conforma l'accés al conjunt de la font. Abans d'arribar a questa font, al peu de la riera de Sant Miquel, hi havia una altra font dè ferro anomenada d'en Miralles, que era utilitzada comercialment amb el nom d'aigua de la Vall de Sant Daniel, per la fàbrica Saguer.
A mijans del segle XX la font del Ferro havia deixat de rajar. El diari "Los Sitios de Gerona" a la seva edició del 18/2/1954 publicava que "...de un tiempo a esta parte no se hablaba de ella si no era recordando tiempos pasados. Su caño no manaba agua y el pasado verano se cubrió el prado de eurona hasta el punto de enterrarla. Los amantes de la 'Font del Ferro' sentian nostalgia. [...] En una 'expedición' nos dimos cuenta de que el caño volvía a dar agua, si bien no podia llenarse objeto alguno por la situación de la fuente medio enterrada".

Presentació de les obres de restauració de l'àrea de lleure de la font del Ferro. 2012

(Ampliar) - Presentació de les obres de restauració de l'àrea de lleure de la font del Ferro. 2012. Oriol Cases Vilà. CRDI - Ajuntament de Girona.

La font del Ferro, juntament amb les altres de la Vall de Sant Daniel, ha estat esmentada per diferents autors gironins, que en els seus escrits han recordat passejades per la Vall. Miquel de Palol, en el llibre "Girona i jo", parla de l'intimisme que suggereix el lloc, així com del record de les berenades (2) de Dijous Gras i altres diades. Carles Rahola també l'esmenta a "La ciutat de Girona", amb les altres fonts ferruginoses de Sant Daniel, com la d'en Lliure i la font de la Pólvora.
La font actual procedeix de la intervenció i agençament municipal de 1980 (3), quan l'Ajuntament assolí la cessió dels terrenys que conformen el paratge; un interruptor elèctric fa bombar aigua d'un pou de l'antiga fàbrica Saguer, que havia comercialitzat l'aigua carbònica i, la seva construcció, havia fet desaparèixer una altra font d'aigües ferruginoses, la font d'en Miralles. Entre els elements instal·lats cal destacar un abeurador de Can Noguer de Sant Daniel, cedit per aquest espai.
L'any 2012, i dins el projecte RES'PIR, finançat pel programa de cooperació territorial Espanya-França-Andorra, 2007-2013, es va dur a terme un seguit d'obres de restauració de l'àrea de lleure de la font. Hi varen assistir l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, el regidor de Sostenibilitat i Participació Ciutadana, Jordi Fàbrega, la regidora d'Ocupació i Empresa Marta Madrenas, i veïns i entitats de Sant Daniel.

La font del Ferro. 1983

(Ampliar) - La font del Ferro. 1983. Joan Comalat. CRDI - Ajuntament de Girona.

L'entorn de la font del Ferro. En el massís de les Gavarres hi ha més de 250 fonts, de les quals 53 es troben dins el terme de Girona, com la font d'en Fita, la font dels Lleons o la font del Ferro. La majoria se situen prop de masies o de nuclis de població.
El recorregut des de la plaça de les Sardanes a la font del Ferro forma part del primer tram de la ruta Anella Verda, que transcorre a través de boscos i senders fins al nucli de Campdorà. Són una desena de quilòmetres que passen per espais d'interès natural com la font dels Lleons i la font del Ferro. Prop la font, el turó de Can Garcia ofereix a ciclistes i excursionistes una vista privilegiada de la Catedral, l'església de Sant Feliu, les cases de Sant Daniel i la part del darrere de Montjuïc.
L'aigua d'aquesta font és lleugerament carbònica i té un gust fort de ferro. Si es deixa reposar una mica dins uns ampolla o un got, es pot observar la precipitació dels sediments ferruginosos. El paisatge està estructurat amb acàcies, til·lers, oms, alzines, aígun plàtan i heures que s'enfilen pels troncs, formant la massa vegetal que fa ombra a tots els visitants. Pels voltants s'hi troba la ginesta, els gallerans, falgueres, el bruc i gran nombre de varietat florals.

Elaboració del projecte Font del Ferro. 1980

(Ampliar) - Elaboració del projecte Font del Ferro. 1980. Fons Ajuntament de Girona.


Notes

(1) - La celebració de la "feixina" consistia en què tots els veïns amb les seves famílies havien d'anar a berenar o a sopar als afores, generalment en alguna font.
El seu origen prové de quan el veïnat d'un carrer gironí, després d'haver sofert quarentena per una epidèmia, determinà celebrar-ne el termini amb una berenada i amb la crema de la "feixina" que barrava les entrades del carrer, incomunicant-lo. Des de llavors a Girona es va seguir emprant el mot "feixina"com sinònim d'un berenar col·lectiu als afores, amb balls (Gibert, op. cit).
Aquesta festa, a Sant Daniel, en un principi se celebrava a la Font del Ferro; quan aquesta va ser destruïda, va passar a celebrar-se a la Font dels Lleons i va desaparèixer en no fer-se la Festa Major. Finalment, el 1980, es va recuperar i es va tornar a celebrar a la font del Ferro (Diari "El Punt" del 3/9/1982). - Tornar al text

(2) - El "Diario de Gerona de Avisos y Notícias" del 28/7/1918 publicava que "En prueba de gratitud a la labor artística realizada durante el pasado invierno y temporada de primavera que acaba de finir, y en celebración de los éxitos alcanzados en cuantos conciertos han tomado parte, la 'Schola Orpheónica Gironina' ha determinado obsequiar hoy a la sección de señoritas con una merienda al campo libre, que les será servida con toda esplendidez en la deliciosa y pintoresca 'Font del Ferro', a las cinco de la tarde. El diari "L'Autonomista" del 28/7/1931 informava que "[Les nenes de la Guarderia de Girona] Hem estat a la font del 'Ferro', de la 'Pólvora', la dels 'Lleons', de la 'Teula' i l a del 'Molí'. A totes hem gaudit de molt bones ombres i en la font del 'Ferro' i de la 'Pólvora' vàrem poder beure aigua picant". - Tornar al text

(3) - El diari "El Punt" del 29/6/1980 publicava que "Demà, dilluns, a les dues de la tarda, inauguració de la recuperada Font del Ferro, a Sant Daniel Aprofitant l'ocasió, els membres de les Brigades Municipals d'Obres oferiran una costellada de comiat i homenatge al que ha estat el seu encarregat durant 40 anys. Sr. Cassú amb motiu de la seva jubilació". - Tornar al text


Bibliografia

- "Excursions a peu pel voltant de Girona". Xavier Vilamitjana Pujol. 2007. Cossetània edicions - Ajuntament de Girona. ISBN 84-9791-246-4.
- "Girona. Petita història de la ciutat i de les seves tradicions i folklore". J. Gibert. 1946. Barcelona.
- "La Font del Ferro de la Vall de Sant Daniel". Llorenç Panella i Soler. Article publicat al diari "El Punt" el 23/7/1980.


[Més imatges]-Back-Index-Més imatges

Vista de la font del Ferro

(Ampliar) - Vista de la font del Ferro.

La font del Ferro. 1997

(Ampliar) - La font del Ferro. 1997. Josep M. Bartomeu. CRDI - Ajuntament de Girona.

Escut adoptat per la família Pi.

Camí de la font del Ferro. 2008

(Ampliar) - Camí de la font del Ferro. 2008. Jordi S. Carrera. CRDI - Ajuntament de Girona.

Celebració de la diada de Santa Rita a la font del Ferro. Preparant l'arròs s'observa Anna Juanola, Alfons Martinell, Antoni Domènec i Xavier Torrado. 1983

(Ampliar) - Celebració de la diada de Santa Rita a la font del Ferro. Preparant l'arròs s'observa Anna Juanola, Alfons Martinell, Antoni Domènec i Xavier Torrado. 1983. Mercè Rovira. CRDI - Ajuntament de Girona.

La font del Ferro. 1979

(Ampliar) - La font del Ferro. 1979. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Mainada jugant a la font del Ferro. 1980

(Ampliar) - Mainada jugant a la font del Ferro. 1980. Joan Comalat Vila. INSPAI - Diputació de Girona.


Localització
41º 59' 30" N
2º 50' 43" E


  • Festa Major de Sant Daniel 2022. - Articles i reportatges fotogràfics dels esdeveniments de la festa.
  • Festa Major de Sant Daniel 2019. - Articles i reportatges fotogràfics dels esdeveniments de la festa.
  • Festa Major de Sant Daniel 2018. - Articles i reportatges fotogràfics dels esdeveniments de la festa.
  • Festa Major de Sant Daniel 2017. - Articles i reportatges fotogràfics dels esdeveniments de la festa.
  • Història de Sant Daniel. - Article històric de l'antic municipi i actual barri de Girona.
  • La font de la Pinya. - Article històric i reportatge fotogràfic de la font de Sant Daniel.
  • La font dels Lleons. - Article històric i reportatge fotogràfic de la font de Sant Daniel.

  • CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    Creat: 26/03/2023