La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

"El gran temps dels jardins era la tardor, quan tot novembrejava. [...] Llavors la terra de les avingudes era un fresseig de fulles mortes, i els arbres, en el moment d'iniciar la nuesa hivernal, eren com una immensa brasa freda, tocada d'una resplendor de vinagre, flotant en un tel de boirina mandrosa de color absenta pàl·lida. Descongestionats d'espessor botànica, els jardins semblaven esbatanar-se; al fons de les avingudes, més enllà dels limits arboris, es descobria la finor primitiva d'uns guarets i d'uns sembrats, nacres de tardor, gèlids, perlejats. Per les clarianes dels plàtans es veia la metamorfosi dels núvols i l'encatament del cel baix -o del cel tendre, moll, lleugerament blau". Així descrivia els Jardins de la Devesa Josep Pla.

Flor de balca (Typha)

(Ampliar) - Flor de balca (Typha).

A l'espai dels actuals Jardins de la Devesa, anomenats també jardins de la Reina Victòria, nom que es va suprimí en la sessió de l'Ajuntament de 23 d'abril de 1931, hi havia un primitiu jardí que va durar fins a la reforma general de la Devesa de l'any 1859. Pels voltants de 1890 es va crear la segona part del jardí en una zona que era abandonada. Els dos jardins, vell i nou, passarien a ser finalment un sol espai, amb la construcció de les portes d'entrada actuals i incorporant el tros de passeig que hi havia entre els dos.

Flor de nenúfar blanc (Nymphaea alba) al brollador

(Ampliar) - Flor de nenúfar blanc (Nymphaea alba) al brollador.

Els arbres es varen podar en forma de paraigües. L'any 1882 ja existien, i en parla l'enginyer Primitiu Artigues en una visita que hi realitzà. Cap al 1820 el jardí devia ser una primera i tímida realitat; va quedar malmès durant la riuada de 1827, a conseqüència de la qual es va fer la reforma general.
Formen part d'un recinte tancat al qual s'hi accedeix des del passeig central per la banda sud i per la plaça de les Botxes des de la banda nord. L'eix que uneix les dues parts i les dues portes d'accés a l'interior del recinte és format per un passeig arbrat amb plàtans esporgats.

Fruit d'avet (Abies)

(Ampliar) - Fruit d'avet (Abies).

Els jardins es desenvolupen a cada banda del passeig i es troben encerclats per un rec d'aigua. El jardí situat a la banda de ponent té un caire francès amb parterres plens de flors, arbustos que delimiten els camins, un brollador d'estil romàntic presidint l'espai central. Entre els arbres hi ha un castanyer d'Índies de dimensions considerables, acàcies, etc. La part del jardí de llevant és més informal i amb menor vegetació.

Flora als Jardins de la Devesa

(Ampliar) - Flora als Jardins de la Devesa.

Apagallums (Scorzonera laciniata)

(Ampliar) - Apagallums (Scorzonera laciniata).

Fruit de magnòlia (Magnolia)

(Ampliar) - Fruit de magnòlia (Magnolia).


Flor d'Allium

(Ampliar) - Flor d'Allium.

Flora als Jardins de la Devesa

(Ampliar) - Flora als Jardins de la Devesa.

La catifa de fulles dels plàtans

(Ampliar) - La catifa de fulles dels plàtans.

Flora als Jardins de la Devesa

(Ampliar) - Flora als Jardins de la Devesa.

Conillets o gossets (Antirrhinum majus)

(Ampliar) - Conillets o gossets (Antirrhinum majus).

Flor d'acant (Acanthus)

(Ampliar) - Flor d'acant (Acanthus).


[Més imatges]--- Back - Index - Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés