La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

L’Any del Xuixo és una celebració reivindicativa del xuixo. Investigant el passat, però sense nostàlgia, mirant endavant, amb voluntat de millora. Vol ser el renaixement del xuixo.
El dimarts 23 d'octubre de 2018 a la tarda, va tenir lloc l’acte de descoberta de la placa commemorativa del lloc on va néixer el xuixo ara fa cent anys. Aquesta iniciativa dóna el tret de sortida oficial a l’Any del Xuixo, que el consistori gironí impulsa per visibilitzar i posar en valor aquest dolç típic de la ciutat que enguany celebra el centenari.
La placa es va col·locar al número 15 del carrer de la Cort Reial, lloc que havia ocupat el 1918 l’obrador de la pastisseria de la família Puig. Va ser allà on Emili Puig Burch, juntament amb un ciutadà francès que de tant en tant treballava a l'obrador, va crear el xuixo. Segons Garcia-Arbós, tot i que no se'n sap la data exacta, tot apunta que hauria estat durant el 1918, en acabar la Gran Guerra.

Jordi Roca, responsable dolç del el Celler de Can Roca, durant l'acte
(Ampliar) - Jordi Roca, responsable dolç del el Celler de Can Roca, durant l'acte

Emili Puig Burch, nascut a Girona el 24 de maig de 1875, va començar com a aprenent de pastisser al carrer Sant Francesc, treballant en el negoci d'un seu oncle. Més endavant va tenir un quiosc de dolços a la plaça de Sant Agustí i finalment va comprar un local al carrer de la Cort Reial número 15, on va establir la Pastisseria Puig. El seu obrador, d'on sortien tot tipus de delícies, va atraure nombrosos pastissers de Girona i rodalies que hi van anar a aprendre l'ofici.
La creació del xuixo va anar de la mà d'un pastisser francès, del qual no se sap el nom, que hauria ajudat Emili Puig a crear la recepta. S'apunta que podria ser un desertor de la Gran Guerra que va anar a parar uns dies a Girona, mentre que altres opinions assenyalen que era un rodamón, un bohemi, que de tant en tant aterrava a l'obrador per treballar i s'allotjava a casa d'Emili Puig.

Interior de la pastisseria Puig de la Rambla de la Llibertat. 1930-1940
(Ampliar) - Interior de la pastisseria Puig de la Rambla de la Llibertat. 1930-1940. Fotografia Unal. CRDI - Ajuntament de Girona

Hauria estat en una d'aquestes visites que hauria ajudat Emili Puig a crear la recepta del xuixo de Girona. De fet, el mateix nom és d'ascendència clarament francesa, i que podria ser un homenatge a l'estimada: en francès, "ma petite choue".
Malgat la creació del xuixo, aquest no va esdevenir en un primer moment l'estrella de la pastisseria. Al número 15 de la Cort Reial es van continuar fent tot tipus de dolços fins l'any 1967, en què el negoci va abaixar les seves persianes. La nissaga, però, va continuar de la mà de dos dels tres fills d'Emili Puig, Francesc i Joan, que també es van dedicar a la pastisseria.

Interior de la pastisseria Emili Puig situada al carrer Argenteria. 1988
(Ampliar) - Interior de la pastisseria Emili Puig situada al carrer Argenteria. 1988. Jordi S. Carrera. CRDI - Ajuntament de Girona

El fill gran d'Emili Puig, Francesc, va obrir al carrer de l'Argenteria una altra famosa Pastisseria Puig, ubicada en un local singular on avui dia es poden comprar els gelats i turrons de la Xixonenca. Des d'allà, va continuar la nissaga pastissera, i la venda de xuixos, de la mà de Francesc i posteriorment el seu fill, Xavier. Assumpció Puig, la filla de Xavier, va assenyalar que és una pasta per a cada dia, no té una festivitat concreta associada, com ara els panellets o els brunyols. La Pastisseria Puig del carrer de l'Argenteria va tancar el 1993.

Xavier Puig, amb xuixos, a l'interior de la Pastisseria Puig de l'Argenteria. Octubre 1992
(Ampliar) - Xavier Puig, amb xuixos, a l'interior de la Pastisseria Puig de l'Argenteria. Octubre 1992. Jordi Soler. CRDI - Ajuntament de Girona

Per la seva banda, el segon fill d'Emili Puig, Joan, va obrir un local a la Rambla, que va començar com a pastisseria però que ràpidament va ampliar el negoci fins a vendre tot tipus de queviures. L'any 1972 en va agafar les regnes la seva filla, Montserrat Puig, fins que la família va tancar el negoci de la Rambla l'any 2002 per obrir La Noucentista, botiga de queviures especialitzats situada al carrer Migdia.
La popularitat del xuixo es va anar estenent pel boca-orella i cada cop més pastisseries en van començar a elaborar. Tot i això, les dues besnetes de Puig, Assumpció Puig i Cati Salamià, indiquen que un punt d'inflexió va arribar l'any 1992, quan l'Ajuntament de Girona va dedicar una publicació de Fires a aquest dolç i el va donar a conèixer a gran escala.

Pastisseria Puig de l'Argenteria. Octubre 1992
(Ampliar) - Pastisseria Puig de l'Argenteria. Octubre 1992. Jordi Ribot Puntí. CRDI - Ajuntament de Girona

El periodista Salvador Garcia-Arbós durant el seu parlament
(Ampliar) - El periodista Salvador Garcia-Arbós durant el seu parlament
Cati Salamià, besneta d'Emili Puig Burch, durant l'acte
(Ampliar) - Cati Salamià Puig, besneta d'Emili Puig Burch, durant l'acte
Interior de la pastisseria Emili Puig situada al carrer Argenteria. 1988
(Ampliar) - Interior de la pastisseria Emili Puig situada al carrer Argenteria. 1988. Jordi S. Carrera. CRDI - Ajuntament de Girona
Façana de la Pastisseria Puig a l'Argenteria. 1989
(Ampliar) - Façana de la Pastisseria Puig a l'Argenteria. 1989. Joan Garcia. CRDI - Ajuntament de Girona.
Aparador de la Pastisseria Puig de l'Argenteria
(Ampliar) - Aparador de la Pastisseria Puig de l'Argenteria. 1989. Jordi S. Carrera. CRDI - Ajuntament de Girona.

[Més imatges]--- Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés