La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Del 6 de novembre al 5 de desembre 2014 la Casa de Cultura acull la reinterpretació lliure del quadre "Onze de setembre" d'Antoni Estruch, dividit en 50 fragments pintats pels artistes contemporanis més destacats del panorama català.
L'obra d'Estruch immortalitza la caiguda del conseller en cap, Rafel de Casanova, durant el setge de Barcelona a la Guerra de Successió. Pintat el 1907 no es va mostrar al públic fins el 1909, a la Sala Parés. És una de les poques obres catalanes que fan referència als esdeveniments de 1714 i que actualment s'ha convertit en una icona dels actes del Tricentenari.
Aquesta obra és cedida per l'Ajuntament de Caldes d'Estrach i el seus comissaris són Sol Mussons i Pim Colomer.

El quadre original d'Antoni Estruch, fragmentat
(Ampliar) - El quadre original d'Antoni Estruch, fragmentat.

Han participat en el projecte elaborant cadascun una de les peces, els següents artistes:
Jordi Abelló, Pep Admetlla, José Luis Aguiló, Ansesa Gironella, Arranz-Bravo, Angel Asensio, Javi Aznarez, Pau Baena, Manel Bayo, Pol Borràs Blancafort, Bosch Martí, Pep Camps, G. Carbó Berthold, Narcís Coderch Quintà, Quim Corominas, Roger Cortés, Montse Costa, Marcel Dalmau, Quim Domene, Ignasi Esteve, MA Feliu, Carmen Galofré, Narcís Gironell, Jordi Gispert, Vicente Huedo, Mim Juncà, Nobuko Kihira, S. Koyama, Joan Laborda, Didier Lourenço, Assumpció Mateu, Joan Mateu, Jordi Mitjà, Josep Moscardó, Ramon Moscardó, Niebla, Clara Oliveras, Roser Oliveras, Jordi Pagès, Josep Maria Peré Solanilla, Perpiñà, Magí Puig, Pep Quer, Santi Roca D. Costa, Ilich Roimeser, Carme Sanglas, Regina Saura, Xevi Solà, Raimon Sunyer, i Teresa Vall-Palou.

Conjunt de les 50 reinterpretacions del quadre d'Antoni Estruch
(Ampliar) - Conjunt de les 50 reinterpretacions del quadre d'Antoni Estruch.
Conjunt de les 50 reinterpretacions del quadre d'Antoni Estruch
(Ampliar) - Conjunt de les 50 reinterpretacions del quadre d'Antoni Estruch.

La pintura d'Estruch.
En el quadre s'interpreta el moment que el conseller en cap de Barcelona Rafael Casanova cau ferit de bala a la cuixa durant el setge de Barcelona en defensa del baluard de Portal Nou de la ciutat, enarborant la bandera de Santa Eulàlia. La pintura inicialment va ser coneguda com "La mort d'en Casanoves", ja que encara es creia que Rafael Casanova havia mort durant el setge de Barcelona.
Al voltant de l'estendard es poden veure membres de la Coronela, la milícia urbana de Barcelona, i soldats professionals que combaten contra les tropes borbòniques. Acompanyant Casanova hi ha Joan de Lanuza i d'Oms, comte de Plasència i protector del braç militar català, i Josep Bellver i Balaguer, comandant de la plaça per ordre del Consell de Cent.
En el paisatge que es veu al fons de l'obra es distingeixen alguns edificis de la Barcelona de l'època com, per exemple, els campanars de Sant Pere de les Puel·les, Santa Caterina, Santa Maria del Mar i Santa Maria del Pi, des de la perspectiva del baluard de Sant Pere.
La iconografia d'aquesta pintura d'Estruch està inspirada en el monument a Rafael Casanova, escultura creada per l'artista Rossend Nobas a finals del segle XIX, i el relat històric es basa en el llibre "Fin de la nación catalana" de Salvador Sanpere (1905) que, al seu torn, es basa en les "Narraciones históricas" de Francesc de Castellví i Obando sobre la Guerra de Successió espanyola.

Onze de setembre 1714, d'Antoni Estruch
(Ampliar) - Onze de setembre 1714, d'Antoni Estruch.



-------------Back-Index

Peces del fragment central del quadre
(Ampliar) - Peces del fragment central del quadre.
Treball de Roser Oliveras Oliver
(Ampliar) - Treball de Roser Oliveras Oliver.
Fragment de la reinterpretació del quadre d'Antoni Estruch
(Ampliar) - Fragment de la reinterpretació del quadre d'Antoni Estruch.
Fragment de la reinterpretació del quadre d'Antoni Estruch
(Ampliar) - Fragment de la reinterpretació del quadre d'Antoni Estruch.
Fragment de la reinterpretació del quadre d'Antoni Estruch
(Ampliar) - Fragment de la reinterpretació del quadre d'Antoni Estruch.

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés