La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dimarts 27 de gener 2015 es va commemorar al Centre Bonastruc ça Porta, al Call de Girona, el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, amb un ritual d'encesa d'espelmes, carregat de simbolisme. L'acte commemoratiu va comptar amb parlaments d'Assumpció Hosta, directora del Patronat del Call de Girona, del periodista Antoni Puigverd, i de Carles Puigdemont, alcalde de Girona.

Les espelmes del ritual
(Ampliar) - Les espelmes del ritual.

La data del 27 de gener commemora l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenau, a Polònia, l'any 1945. El 10 de desembre de 2004, un acord del Consell de Ministres estableix el 27 de gener com a Dia Oficial de la Memòria de l'Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat, en sintonia amb resolucions d'altres països europeus. Una resolució del Parlament Europeu del 27 de gener de 2005 insta els governs membres a mantenir viu el record de l'Holocaust, a fomentar l'educació per tal de prevenir el racisme i la intolerància i consagrar aquesta data per al Dia Europeu de la Memòria de l'Holocaust. Finalment, el novembre de 2005, l'Assemblea General de l'ONU signa una resolució similar que converteix aquesta efemèride en una commemoració mundial.

El Pati dels Rabins, escenari de la commemoració
(Ampliar) - El Pati dels Rabins, escenari de la commemoració.

Sota la inspiració del tema "La llibertat, la vida i el llegat dels supervivents de l'Holocaust", aquest any la celebració d'aquesta jornada coincideix amb dos esdeveniments molt importants: el 70è aniversari del final de la Segona Guerra Mundial i la fundació de les Nacions Unides.

Encesa ritual de les espelmes.

1. En homenatge als supervivents, que amb la seva fortalesa i testimoni han donat fe de la brutalitat i la barbà:rie. Espelma encesa, representant l'Associació Triangle Blau que acull els supervivents i treballa per tal que no oblidem, per la senyora Carme Daviu Batlle.
2. En record dels sis milions de jueus i jueves deportats i assassinats, que pel sol fet de ser diferents foren brutalment anihilats, en memòria i record dels seus descendents. Espelma encesa, en representació de la població jueva actual en terres gironines, per la senyora Marta Forteza-Rey.
3. En memòria del milió i mig de nenes i nens víctimes innocents de la barbàrie nazi, amb la determinació de transmetre a les generacions futures el coneixement de la Història i la terrible lliçó de l'Holocaust. Espelma encesa per una representació d'alumnes de 2n d'ESO de l'IES Vicens Vives de Girona, que participen al projecte educatiu Benjamin de Sefarad.

Encesa de la tercera espelma per alumnes de 2n d'ESO al Pati dels Rabins
(Ampliar) - Encesa de la tercera espelma per alumnes de 2n d'ESO de l'IES Vicens Vives de Girona, al Pati dels Rabins.

4. En memòria dels col·lectius minoritaris i de totes les persones víctimes de marginació o discriminació, amb la determinació de vetllar per una societat més tolerant en què tothom tingui cabuda. Espelma encesa per la senyora Rosa Angelats, directora del Centre Assistencial La Sopa de Girona.
5. En memòria de totes les persones que, per causes religioses o polítiques, patiren exili i foren obligades a deixar una vida enrere; en moments en què la xenofòbia i l'antisemitisme tornen a renéixer a la vella Europa i són presents en molts indrets del món. Espelma encesa en representació del Museu Memorial de l'Exili pel senyor Jordi Font.
6. En homenatge a les persones creatives que no segueixen l'ordre establert i amb valor i generositat es negaren a seguir el corrent destructiu que empenyia la majoria i en nom de les 200.000 persones assassinades per no ajustar-se a l'ideal físic i mental que propugnava el Tercer Reich. Espelma encesa per l'artista gironí Domènec Fita.
7. En memòria dels catalans i catalanes, i molt especialment dels gironins i gironines, víctimes d'aquella i de totes les barbàries, desapareguts, exiliats; amb l'esperança, tal i com ens va dir Mon Marquès en la commemoració del 2014 en el mateix escenari, que "els infants i els joves del nostre país han de conèixer una història que ens allunyi de la indiferència. Espelma encesa per l'alcalde de Girona i president del Patronat Call de Girona, senyor Carles Puigdemont.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, durant el parlament de cloenda de l'acte commemoratiu
(Ampliar) - L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, durant el parlament de cloenda de l'acte commemoratiu.

[Més imatges]-------------Back - Index - Next

El periodista Antoni Puigverd durant el seu parlament
(Ampliar) - El periodista Antoni Puigverd durant el seu parlament.

El carrer de Sant Llorenç il·luminat amb espelmes fins l'entrada al Centre Bonastruc ça Porta

El carrer de Sant Llorenç il·luminat amb espelmes fins l'entrada al Centre Bonastruc ça Porta

Entrada a Auschwitz-Birkenau
(Ampliar) - Entrada a Auschwitz-Birkenau. Viquipèdia, Fabian Börner

Presoners a Auschwitz-Birkenau el gener de 1945
(Ampliar) - Presoners a Auschwitz-Birkenau el gener de 1945. Viquipèdia

Nens supervivents a Auschwitz-Birkenau el gener de 1945
(Ampliar) - Nens supervivents a Auschwitz-Birkenau el gener de 1945. Viquipèdia

  • Dia Internacional en Memòria de l'Holocaust 2014. Reportatge i article de la commemoració el 27 de gener 2014.

  • Dia Internacional en Memòria de l'Holocaust 2013. Reportatge i article de la commemoració el 29 de gener 2013.

  • El Centre Bonastruc ça Porta. Reportatge i article del Centre que acull el Museu d’Història dels Jueus i l’Institut d’Estudis Nahmànides.

  • CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés