La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Dins la programació del Festival MOT, el dissabte 11 de març 2017 va tenir lloc la ruta liter`ria "La Girona de Miquel Fañanàs", organitzada per la Biblioteca Carles Rahola, un recorregut pels escenaris de les tres novel·les de temàtica històrica que ha publicat Miquel Fañanàs, "La Bruixa de Pedra", "El Gran Inquisidor" i "Bonastruc, el jueu".

L'anomenada Bruixa de la Catedral, l'única gàrgola antropomòrfica de la Seu

(Ampliar) - L'anomenada Bruixa de la Catedral de Girona, l'única gàrgola antropomòrfica de la Seu.

Guiats per l'autor, l'itinerari s'ha iniciat al punt de trobada del pou de la plaça dels Apòstols, per seguir cap als Jardins de la Francesa, des d'on es pot contemplar la gàrgola de la Catedral que va donar lloc a la llegenda de la bruixa, la plaça dels Apòstols i els entorns de la Catedral, el convent de Sant Domènec, on als 14 anys va ingressar-hi Nicolau Eimeric, qui esdevindria el temible inquisidor de la Corona catalano-aragonesa, i els carrerons del Call, especialment la casa on es diu que va viure Mossé ben Nahman, Bonastruc ça Porta, per finalitzar al Museu d'Història dels Jueus, on s'explica la petjada jueva a Girona.

Venda de l'antiga sinagoga de Girona 12 de juliol 1492. Lleó Aninay, Salomó Esdres, Salomó Samuel i Leví Issach, jueus, rectors de l'aljama de Girona, i Astruch Abraham, Bonastruch Benvenist, Jucef de Piera, Mosé Vidal, Bellshom Caracosa, Benet Tolosa, Vidal Astruch, Benvenist Astruch i Astruch Tarós, jueus singulars i veïns de l'aljama, venen a Pere Gerald de Terrades, canonge i sagristà major de l'església de Girona, absent, l'antiga sinagoga, situada dins els antics murs de la ciutat, prop del carrer de Sant Llorenç, pel preu de 10 florins

(Ampliar) - Venda de l'antiga sinagoga de Girona 12 de juliol 1492. Lleó Aninay, Salomó Esdres, Salomó Samuel i Leví Issach, jueus, rectors de l'aljama de Girona, i Astruch Abraham, Bonastruch Benvenist, Jucef de Piera, Mosé Vidal, Bellshom Caracosa, Benet Tolosa, Vidal Astruch, Benvenist Astruch i Astruch Tarós, jueus singulars i veïns de l'aljama, venen a Pere Gerald de Terrades, canonge i sagristà major de l'església de Girona, absent, l'antiga sinagoga, situada dins els antics murs de la ciutat, prop del carrer de Sant Llorenç, pel preu de 10 florins. Col·lecció Ajuntament de Girona.

El Pati dels Rabins, un dels espais del Centre Bonastruc ça Porta

(Ampliar) - El Pati dels Rabins, un dels espais del Centre Bonastruc ça Porta.

Miquel Fañanàs als Jardins de la Francesa explicant la Bruixa de la Catedral

(Ampliar) - Miquel Fañanàs als Jardins de la Francesa explicant la Bruixa de la Catedral.

Miquel Fañanàs signant exemplars de Bonastruc, el jueu, a la Llibreria Geli

(Ampliar) - Miquel Fañanàs signant exemplars de "Bonastruc, el jueu", a la Llibreria Geli.

El carrer de Sant Llorenç, en ple call gironí

(Ampliar) - El carrer de Sant Llorenç, el més emblemàtic del call gironí


  • La Bruixa de la Catedral. La llegenda i les tradicions que envolten aquest element arquitectònic de la Catedral de Girona.

  • Nicolau Eimeric. Biografia del que fou inquisidor general de la Inquisició de la Corona d'Aragó durant la segona meitat del segle XIV.

  • Mossé ben Nahman. Biografia i obra del gran cabalista gironí també conegut com Nahmànides, Ramban i Bonastruc ça Porta.

  • Festival MOT 2017. Index d'articles i reportatges fotogràfics de les activitats de l'edició 2017 del festival a Girona.

  • Segell de Mossé ben Nahman, segle XIII. Còpia de l'original del Museu d'Israel

    (Ampliar) - Segell de Mossé ben Nahman, segle XIII. Còpia de l'original del Museu d'Israel. Museu d'Història dels Jueus de Girona.

    Escut de la casa o seu de la Inquisició a Girona. Segle XVIII

    (Ampliar) - Escut de la casa o seu de la Inquisició a Girona. Segle XVIII. Museu d'Història dels Jueus de Girona.

    Nicolau Eimeric (Girona, ca. 1320 - Girona, 4 de gener de 1399), inquisidor general de la Inquisició de la Corona d'Aragó durant la segona meitat del segle XIV.

    (Ampliar) - Nicolau Eimeric (Girona, ca. 1320 - Girona, 4 de gener de 1399), inquisidor general de la Inquisició de la Corona d'Aragó durant la segona meitat del segle XIV. Viquipèdia. (Biografia).

    Registres de l'actuació de la Inquisició a Girona. Segles XVI i XVII

    (Ampliar) - Registres de l'actuació de la Inquisició a Girona. Segles XVI i XVII. Arxiu Històric de Girona.

    Miquel Fañanàs a la plaça dels Apòstols

    (Ampliar) - Miquel Fañanàs a la plaça dels Apòstols.

    Miquel Fañanàs a la plaça dels Apòstols

    (Ampliar) - Miquel Fañanàs a la plaça dels Apòstols.

    Rabí amb les filacteries (tefillin) i el talit. Dibuix de Fèlix Xunclà, extret de "Girona. Guia del Call", del mateix autor, 1995.


    [Més imatges]-------------Back-Index-Next

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés