La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Inaugurada el dijous 2 de maig 2013, l'exposició al Museu d'Història de la Ciutat, es pot visitar fins el 29 de setembre. Aquestes són algunes de les peces que s'hi exhibeixen. Els textos són extrets de les explicacions les peces de l'exposició i publicats per gentilesa dels comissaris.

Dos dels capgrossos blancs

(Ampliar) - Dos dels capgrossos blancs.

Capgrossos blancs
En el procés de preparació d'aquesta exposició van aparèixer en el dipòsit del Museu d'Història vuit capgrossos sense pintar, probablement adquirits en algun moment dels anys 80 del segle XX per a una finalitat que es desconeix.

Unes figures que no s'han utilitzat mai i que s'acabaran durant els mesos en què l'exposició romandrà oberta, amb la voluntat de cedir-les, un cop pintades, a les escoles bressol de la ciutat.

Els altres sis capgrossos blancs

Els altres sis capgrossos blancs - (Ampliar)
Els capgrossos blancs

(Ampliar) - Els capgrossos blancs.
Els capgrossos blancs

(Ampliar) - Els capgrossos blancs.

Disseny dels nous gegants. Carles Vivó 1985

Arran de l'oferiment de la modista Anna Breva de fer un vestuari nou per als gegants, l'any 1985 es va aprofitar l'avinentesa per fer unes figures noves. Es va encarregar el disseny a Carles Vivó que, tot inspirant-se en Carlemany i Ermessenda de Carcassona, va crear una parella de reis indeterminats. Eren una mescla d'elements de procedència diversa: el vestuari era d'inspiració gòtica, amb ornaments extrets de brodats àrabs i d'icones russes, mentre que les corones seguien models d'època bizantina. Es van construir al taller Can Boter de Tiana.

Un cop estrenats, com que el resultat no va ser prou satisfactori, van ser "decapitats" i es van encarregar uns nous caps a l'Escola de Belles Arts de Girona, modelats per l'Amalia Sánchez Kaiser, sota la supervisió de l'escultor Ramon Maria Carrera. El procés d'emmotllatge i les peces finals de fibra es van deure a Paco Torres Monsó, mentre que els complements metàl·lics van ser elaborats per Ramon Boix.

Els dos jocs de caps dels gegants. A l'esquerra, segons disseny d'en Carles Vivó. A la dreta, els construïts pel taller Can Boter de Tiana

(Ampliar) - Els dos jocs de caps dels gegants. A l'esquerra, segons disseny d'en Carles Vivó. A la dreta, els construïts pel taller Can Boter de Tiana. Al fons, els dibuixos originals de Vivó.
Primers caps dels nous gegants. Albert Argimon, Taller Can Boter de Tiana, 1985

(Ampliar) - Primers caps dels nous gegants. Albert Argimon, Taller Can Boter de Tiana, 1985
Caps construïts segons disseny de Carles Vivó

(Ampliar) - Caps construïts segons disseny de Carles Vivó
Cossos de la primera versió dels gegants nous

(Ampliar) - Cossos de la primera versió dels gegants nous.

L'Esquivamosques
Es tracta de l'únic personatge que és una reinterpretació d'un capgròs anterior: l'Esquivamosques. La novetat més destacable respecte dels seus antecessors, i el que fa que sigui un dels capgrossos més singulars, és que té una mosca damunt del nas. Aquest tret el vincula amb la popular llegenda gironina de Sant Narcís i les mosques.

Anna Breva confeccionant els vestits dels gegants segons els dissenys de Carles Vivó

(Ampliar) - Anna Breva confeccionant els vestits dels gegants segons els dissenys de Carles Vivó. Foto de Xavier Ruiz - CRDI Ajuntament de Girona.

[Més imatges]-------Back-Index-Next

Els capgrossos blancs

Els capgrossos blancs

Els capgrossos blancs

Els capgrossos blancs

Els capgrossos blancs

Els capgrossos blancs

Els capgrossos blancs

Els capgrossos blancs

Disseny de Carles Vivó pels vestits dels gegants

Disseny de Carles Vivó pels vestits dels gegants

Detall del vestit dels gegants nous

Detall del vestit dels gegants nous

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés