Un mirador de nummulits

La pedrera Anglada, vora el camí de la Ferradura

Seguint la ruta de baixada de la Torre Gironella amb direcció al camí de la Ferradura, en el cingle semicircular que es presenta al costat del camí, es troba una mostra de pedra de Girona treballada en el procés d'extracció i també un aflorament que permet veure-hi al damunt la presència de líquens, el primer estadi de colonització dels éssers vius. Aquests líquens, i els nummulits que formen la roca, es poden observar mitjançant la indicació que ofereixen unes peces metàl·liques, els miradors de nummulits.


En aquest tipus de sòl pedregós, la vegetació està formada bàsicament per comunitats denses de garric, una planta semblant a l'alzina però de port arbustiu. Els arbres més freqüents són els lledoners i els pins. A les zones ombrívoles de la pedrera s'hi poden veure falgueres.

A l'inici de la pedrera, una de les moltes que hi havia en explotació, just on el camí de la Ferradura connecta amb el passeig dels Caputxins, es troben uns blocs de pedra tallada que evoquen els antics oficis vinculats a la pedra: picapedrers, talladors, pedrers, picadors, trencadors de pedra, adobadors, empedradors, bastaixos o camàlics, etc. Aquests oficis, que apareixen documentats des del segle XIV, estaven organitzats en gremis i confraries, un sistema que perdurà fins al primer terç del segle XIX, quan s'extingí amb la reforma liberal.

En aquest indret, per les dimensions de l'esvoranc, ens podem fer una idea de la quantitat de pedra que va ser extreta amb finalitats constructives al llarg dels segle en què va estar en funcionament l'explotació.

[Més imatges]


Back - Index - Next