L'any 1945, el gremi provincial de flequers -aleshores "Grupo provincial de Panaderos"- i els sindicats provincials de cereals i alimentació -en aquell moment "Grupo Provincial de Fabricantes de Harinas"- varen decidir crear una confraria per participar en les activitats de la Setmana Santa gironina, confraria que va ser erigida de forma canònica el 13 de juny de 1946, a la capella de Sant Pere de la Catedral, i aprovats els estatuts el 27 d'abril de 1947.

La talla del pas va ser obra de l'escultor gironí Joan Carrera Dellunder (1889-1952), artista que ja havia participat en la creació d'altres passos com el de la Confraria de Sant Isidre i Sant Galderic.Representa un fragment de l'ultim sopar en el que, amb la seva estructura piramidal, s'hi representen en dotze apòstols amb les figures de Sant Joan a la dreta de Jesús, i a la seva esquerra Sant Pere. El 1949 es va encarregar la confecció de la bandera i el penó, que ha acompanyat sempre les sortides de la processó del Divendres Sant. La bandera, per les seves dimensions i el valor de la peça, es troba presidint la sala de juntes de la seu del Gremi de flequers de les comarques gironines.

El 1947 va ser concedida a la Confraria l'antiga capella de Sant Pau com a seu canònica; en aquesta capella, dins la Seu gironina, en una de les parets laterals s'hi troba el monument funerari de Bernat de Pau, treball gòtic del segle XV. En aquest indret, l'any 1948, i en celebració de la diada de Sant Honorat, s'hi instal·laren dues làmpades amb relleus relatius al procés d'elaboració del pa, sis canelobres i una creu d'argent amb esmalts, obra de Narcís Carmaniu. Dos anys més tard, el 1949, es va obrir el finestral de l'esmentada capella i s'hi va col·locar la vidriera.

L'any 1996 es van incorporar als elements de desfilada dos fanals, i a l'uniforme negre de les vestes s'hi va afegir una capa morada.



Bibliografia

  • 50è aniversari de la Confraria de Sant Honorat, Anna M. Vallmajor Terrades. Publicat al Programa de Setmana Santa 1997. Dip. Legal GI-90-97.
  • Treball del Centre d'Estudis de Setmana Santa, de Clara Herranz Padres, publicat al programa de Setmana Santa de Girona, 2007. Dipòsit legal GI-175-98.
  • Back