Acant (Acanthus mollis)

L'acant és una planta herbàcea perenne originària de les estepes africanes i asiàtiques, adaptada des de l'antiguitat a la regió mediterrània. Una antiga llegenda explica que Calímac, quan va veure un exemplar d'aquesta planta enroscada en una cistella ofrenada a la tomba d'una donzella, va tenir la inspiració de crear la típica ornamentació dels capitells corintis.

Podem fer volar la imaginació, i pensar que és a causa d'aquesta vinculació de la planta amb un estil arquitectònic, que a casa nostra la trobem de forma abundant en entorns històrics i monumentals: als vessants del Passeig Arqueològic, a l'interior de la Torre Gironella, al Jardí de l'Àngel, al Jardí de la Francesa, entre molts altres, indrets en els que han estat preses les fotografies en diferents moments de l'any.

L'acant destaca per la seva bellesa ornamental. Arriba habitualment a una alçada d'entre 1 m. i 1,5 m. amb fulles de color verd fosc brillants i lobulades. De la llarga tija surten petites fulles apinyades, col·locades en forma d'espiga amb espines toves. La presentació de la planta, en forma de frondosa mata, es composa de múltiples fulles que poden abastar els 60 cm de llargada. Floreix a partir de maig-juny.

A les fulles se les atribueixen propietats medicinals, en forma de decocció, per a inflamacions de boca i gola, i també com astringent, antidiarreic i expectorant. Se l'utilitza en casos diarrees, bronquitis, catarros, problemes de fetge i d'altres.




Grup d'acants a la Torre Gironella, a la porta de la reina Joana.



Grup d'acants florits a la Passeig Arqueològic, prop del Portal de Sant Cristòfol.


Back